Prima pagină De ce să ne alegeți Cabinete Dotare Servicii Prețuri Programări
Localizare Dezinfecție și securitate ...așa am jurat!
Regula
de aur a CM Tuculanu
• Substanțe utilizate • Recomandările europene și mondiale de dezinfecție a endoscoapelor •
Una dintre cele mai importante și constante preocupări ale noastre este securitatea pacienților și personalului.
Din acest motiv am acordat o atenție deosebită și fonduri
considerabile pentru echipamentele de sterilizare sau pentru
consumabile de cea mai bună calitate.
Ori de câte ori este posibil utilizăm materiale de unică folosință precum: cearceafuri, traverse tip pampers (pentru pacienții care efectuează colonoscopie), pahare și bavete (pentru pacienții care efectuează gastroscopie), anoscoape, aparate de ras pentru tehnicile care presupun îndepărtarea pilozității, mânuși, măști și șorțuri de protecție pentru personal, electrozi pentru video-capsulă și electrocardiografie, catetere de pH-metrie, ace, seringi, tampoane, comprese, prosoape, diverse tipuri de șervețele dezinfectante.
Pentru endoscoape și alte echipamente care se refolosesc (așa cum se procedează în toată lumea, din America până în Japonia) utilizăm sterilizare la rece cu cei mai eficienți agenți de spălare și dezinfecție.
În acest sens, în ultimii ani am utilizat produsele firmei germane Schulkeź (care respecta noile standarde UE, precum și ghidul Societății Germane pentru Igiena
și Microbiologie-DGHM) de la care solicităm (prin intermediul furnizorilor din România cu care am stabilit legături strânse, ritmice și funcționale) toată gama de dezinfectanți cu excepția celor pentru material moale (deoarece pentru produse din această categorie folosim doar material de unică folosință pe care-l incinerăm apoi):
agenți de curățare enzimatică pentru instrumente;
dezinfectanți la rece pentru instrumentele din metal inoxidabil;
dezinfectanți la rece pentru endoscoape, eficienți în timp redus pentru toți germenii patogeni de interes, inclusiv virusurile gripale (AH1N1, H1N5, etc.), virusurile hepatitelor A, B, C, HIV, bacilii Koch (care produc tuberculoza), fungi;
șervețele dezinfectante și dezinfectanți pentru transducerul ecografului;
săpunuri, geluri, șervețele dezinfectante și dezinfectanți pentru tegumente și respectiv mucoase;
șervețele dezinfectante și dezinfectanți pentru suprafețe.
Toată gama de substanțe enumerate o veți observa, cu siguranță, atunci când o să ne solicitați asistență.
Pentru endoscoape aplicăm doar procedurile
și substanțele
recomandate de Organizația Mondială de Endoscopie
Digestivă pentru spălarea, dezinfecția și sterilizarea
instrumentarului și a cabinetului.
Pentru soluțiile care necesită preparare, respectăm cu strictețe diluțiile și termenul de utilizare.
Procesarea endoscoapelor se face manual, într-o instalație specială care ne permite curățarea completă a instrumentelor și care este racordată separat la alimentarea cu apă precum și la evacuarea reziduurilor lichide, substanțelor de sterilizare și apei de clătire.
Lichidele patologice aspirate în cursul endoscopiei (salivă, suc gastric, bilă, fecale) sunt trecute inițial prin filtre antibacteriene care se schimbă periodic și apoi evacuate printr-un circuit separat față de apele "menajere".
Pentru dezinfecția aerului și încăperilor recurgem la lampa cu ultraviolete pe care o utilizăm la începerea și sfârșitul programului de examinare.
Purificarea și împrospătarea aerului la temperatură optimă se efectuează cu ajutorul instalației de aer condiționat.
Deși cheltuielile sunt mai mari, absolut toate deșeurile și reziduurile care rezultă din activitatea cabinetului (și nu numai cele prevăzute de legislația în vigoare) sunt incinerate ecologic de o firmă specializată cu care avem contract.
După cum credem că ați observat, activitatea de dezinfecție și sterilizare este o activitate "ascunsă", dar scumpă, complexă și foarte importantă pentru sănătatea Dumneavoastră, așa încât dacă apelați la alți furnizori de servicii medicale decât noi, pentru binele Dumneavoastră, solicitați măsuri și standarde similare de protecție. |